Granen

 

Inleiding

Granen zijn eigenlijk zaden in de vorm van aren en werden vroeger als onkruid beschouwd.
Granen behoren tot de familie van de grasachtige, hiervan zijn er een paar soorten die een rol spelen in het voedingspatroon van de mens.

Soorten die hier een rol in spelen zijn: tarwe, rogge, gerst, haver, rijst en maïs. Hoewel graansoorten sterke overeenkomsten tonen met elkaar, hebben kleine onderlinge verschillen geleid tot grote afwijkingen in hun culinaire geschiedenis.
Bijvoorbeeld van rogge kan je geen witbrood maken maar van tarwe wel.
Maïs wordt veelal als groenten gegeten en gerst niet.

Van rijst en maïs weten veel mensen niet dat het een graansoort is maar ze horen hier wel bij met als opmerking dat maïs het minst op graankorrel lijkt.
Op deze site zullen we de meest gangbare graansoorten behandelen met van sommigen de producten die ervan gemaakt worden.

Er zal niet worden besproken wat voor meel of bloem ervan gemaakt wordt, hiervoor kun je op meer weten kijken voor verwijzingen naar de sites van producenten.